Koronavírus

Lakossági tájékoztató a „koronavírussal” összefüggésben

 

Tisztelt Zalamerenyei Lakosok!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy Magyarország kormánya a koronavírus terjedése miatt veszélyhelyzetet és rendkívüli jogrendet hirdetett.

2020.11.11–től az alábbi intézkedések léptek életbe:

 • este 8 és hajnal 5 óra között kijárási tilalom érvényes, felmentést csak a munkába menők, munkából jövők kapnak (ez esetben a munkáltató köteles igazolást adni)
 • minden gyülekezés tilos
 • az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges
 • általános rendezvény tilalom lép életbe
 • családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb 10-en vehetnek részt
 • a felsőoktatás csak online formában működik, az egyetemi kollégiumokat bezárták
 • a bölcsődék, óvodák és általános iskolák 14 év alattiak számára nyitva maradnak
 • a kórházi dolgozókat, a bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozókat hetente teszteli
 • esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, az egyházi és a polgári szertartásokon a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt
 • a temetéseken legfeljebb csak 50 ember vehet részt
 • a sportmérkőzéseket csak zárt kapuk mögött lehet megrendezni
 • szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos
 • a szabadidős létesítményeket, színházakat, múzeumokat, állatkerteket zárva kell tartani-
 • a szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat nem.

Kérjük, az életbe lépett korlátozó intézkedéseket, ne csak saját maguk, hanem szeretteik, és a környezetükben élők érdekében is tartsák be!

Fentiek betartását a rendőrség és polgárőreink ellenőrizni fogják!

Háziorvosi ellátás: A háziorvost személyesen csak az keresse fel, akinek betegsége halaszthatatlan orvosi vizsgálatot igényel! Táppénzre vételhez nem kell személyesen felkeresni a rendelőt minden ügyintézést (vérnyomás-beállítás, laboreredmény megbeszélés, útiköltség papír) igyekszünk telefonon és elektronikusan elintézni. A receptírást előzetes telefonos egyeztetés alapján történik. Dr. Tarnai Zsuzsanna háziorvos elérhetősége 93/340-400, valamint 30/956-2873, illetve az önkormányzatnál 93/340-726 Horváthné Lukács Anitánál leadott igény alapján. Lázas beteg személy személyesen ne jelenjen meg a rendelőben, hanem telefonon jelezze panaszait. Telefonon minden szükséges információt meg fog kapni. A járvány megelőzésének és megfékezésének leghatékonyabb módja a személyes kontaktus elkerülése.
Vásárlás: A településen a mozgó boltok az eddigieknek megfelelően működnek. Az Ódor Ágota által üzemeltetett kisbolt lehetőséget biztosít, hogy a mindennapi ellátáshoz szükséges élelmiszereket, kenyeret, pékárút, gyümölcsöket, zöldségeket valamint tisztító és fertőtlenítő szereket (a bolti kínálatnak megfelelően) megrendelés esetén másnapra összecsomagolva azt az igénylőnek ki is szállítja. Az igényeket Ódor Ágotánál a 30/277-1406 telefonszámon, vagy Horváthné Lukács Anitánál lehet leadni minden nap 15 óráig.
Étel kiszállítás: A zalakarosi „Kati kifőzdéje” vállalja, hogy hétköznap házhoz szállítja a megrendelt ebédet. Ennek költségéről, a heti menüről és egyéb tudnivalókról szintén Horváthné Lukács Anitánál lehet érdeklődni.
Önkormányzati hivatal: határozatlan ideig szüneteltetjük a személyes ügyfélfogadást, egyúttal kérjük az ügyfeleket, hogy elektronikus úton (e-mail: hivatal@zalakaros.hu ügyfélkapun keresztül – hivatali kapu kód ZKAROSHIV KRID: 104126329) vagy telefonon intézzék ügyeiket. Levelek a zalakarosi Közös Önkormányzati Hivatal (8749 Zalakaros, Gyógyfürdő tér 1.) bejárati ajtaja mellett kihelyezett ládában is elhelyezhetőek.
Természetesen a fentieken túl a Falugondnok Horváth Béla és Horváthné Lukács Anita továbbra is minden lehetséges módon segítséget nyújt a lakosságnak.
Mindenkit kérünk, hogy hordják a maszkokat, sűrűn fertőtlenítsék a kezüket és vegyék komolyan a központi  intézkedéseket a saját és mások egészségének megőrzése érdekében!
Zalamerenye, 2020. 11. 13.
Mindenkinek jó egészséget kívánva köszönettel:
Herodek Miklós József
polgármester